Gestandaardiseerde koppelvlakken

Versie door 127.0.0.1 (overleg) op 12 nov 2021 om 11:50 (SmartConnect import, batch-id = Generieke Architectuurprincipes.xml-20211112104839)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
ArchiMate-modellen > Generieke Architectuurprincipes > Principles > Gestandaardiseerde koppelvlakken
ArchiMate-element Gestandaardiseerde koppelvlakken
ArchiMate_Principle.png
Elementtype  : Principle
Element-id  : Id-e8b78945-7ec2-e537-ffcc-a01166c0de41
ArchiMate-model  : Generieke Architectuurprincipes
Label  : Gestandaardiseerde koppelvlakken
Statement  : Applicaties bieden gestandaardiseerde koppelvlakken
MotivatieTekst  : Gebruikers verwachten willen een geïntegreerde informatievoorziening ervaren. Dit vraagt een verre mate van integratie van applicaties. Anderzijds is het belangrijk dat de informatievoorziening flexibel is en dat de impact van veranderingen zo beperkt mogelijk blijft. Door standaardisatie van koppelvlakken (zowel technisch als functioneel) ontstaat maximale flexibiliteit. Open standaarden zorgen ervoor dat leveranciersafhankelijkheden daarbij zoveel mogelijk worden voorkomen. Door functionaliteit en gegevens via gestandaardiseerde koppelvlakken aan te bieden kunnen deze ook relatief eenvoudig via alternatieve kanalen worden ontsloten (bijv. mobiel).
ImplicatieTekst  : Applicaties bieden gestandaardiseerde koppelvlakken op basis van overheid, open of de facto standaarden, waarbij de lijst van het Forum Standaardisatie leidend is. Gestandaardiseerde koppelvlakken worden bij voorkeur door de leveranciers van de te koppelen applicaties formeel ondersteund (gecertificeerd). Applicaties die geen standaard koppelvlak bieden met andere applicaties worden met elkaar verbonden via integratie-infrastructuur. Niet-standaard koppelvlakken worden zodanig gedefinieerd dat ze optimaal herbruikbaar zijn voor andere applicaties. Een standaard criterium bij de selectie van applicaties is het bieden van gestandaardiseerde koppelvlakken voor het uitwisselen van de noodzakelijke gegevens.
Architectuurdomein  : Application
Thema  : Applicatie-integratie
Kwaliteitseigenschap  : Usability, Maintainability
ArchiMate-views  : 
Relaties  :