--

Publiceren wijzigingen

Principe.png
Een principe is een normatieve eigenschap van alle systemen in een gegeven situatie of van de wijze waarop die systemen worden gerealiseerd.

Eigenschappen

CategoriePrincipe
StatementGewijzigde gegevens worden gecommuniceerd middels publish/subscribe
MotivatieTekstHet servicegeoriënteerde paradigma is niet voor alle integratie tussen applicaties logisch, los van de herbruikbaarheid van deze integratie. Deze stijl is er namelijk op gebaseerd dat een applicatie een dienst aanbiedt die andere systemen gebruiken door deze service aan te roepen. Het verspreiden van gewijzigde gegevens (typisch mastergegevens) is anders van aard; de herbruikbaarheid en het initiatief van de communicatie ligt daar juist bij het systeem dat de gegevens beheert. Het is dus niet zozeer de service die centraal staat, maar de gegevens die worden gepubliceerd. Dit heet ook wel het event-gebaseerde paradigma omdat het optreden van de wijziging feitelijk een gebeurtenis is die dient te worden gepubliceerd naar alle applicaties die een redundante kopie van deze gegevens hebben. Daarbij staat de definitie van het event centraal. In tegenstelling tot een servicedefinitie zou je daarbij kunnen spreken over een (herbruikbare) eventdefinitie. Door gebruik te maken van een publish/subscribe communicatiestijl is het ook relatief eenvoudig nieuwe afgeleide administraties toe te voegen zonder dat de bronadministratie dit hoeft te weten.
ImplicatieTekstEr wordt onderscheid gemaakt tussen koppelingen die het servicegeoriënteerde paradigma volgen en koppelingen die het event-gebaseerde paradigma volgen. Voor elk gegeven waarvan ook redundantie kopieën bestaan wordt een bijbehorende eventdefinitie opgesteld die via een topic gepubliceerd wordt. Nieuwe applicaties die een kopie beheren van gegevens abonneren zich op wijzigingen.
ArchitectuurdomeinData, Application, Technology
ThemaApplicatie-integratie
KwaliteitseigenschapMaintainability


Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten


Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt


XL&Blogs

XL&Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en
ontwikkelingen binnen XL&Knowledge?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

XL&Links