--

Consistente communicatiestijlen

Principe.png
Een principe is een normatieve eigenschap van alle systemen in een gegeven situatie of van de wijze waarop die systemen worden gerealiseerd.

Eigenschappen

CategoriePrincipe
StatementCommunicatiestijlen worden consistent toegepast
MotivatieTekstCommunicatiestijlen hebben specifieke karakteristieken die conflicteren met die van andere communicatiestijlen. Een integratie tussen applicaties verloopt echter vaak via een aantal tussenliggende componenten (zoals bijvoorbeeld connectoren, adapters en flows in de servicebus), waartussen gekozen kan worden voor verschillende communicatiestijlen. Als deze communicatiestijlen niet goed op elkaar aansluiten dan heeft de end-to-end integratie niet meer de gewenste karakteristieken. Zo is een request/response stijl bedoeld om snel een antwoord te krijgen. Als deze stijl wordt gecombineerd met een asynchrone stijl (deferred synchronous) dan zal de ontvanger veel langer moeten wachten dan gewenst, zullen er sneller time-outs optreden en worden resources langer vastgehouden dan wenselijk. Andersom zal de betrouwbaarheid die typisch in een asynchrone communicatie gewenst is teniet worden gedaan als er in een stap een onbetrouwbaar transport wordt gebruikt.
ImplicatieTekstBij het toepassen van communicatiestijlen wordt de gehele keten ook in ogenschouw genomen. Als er real-time informatie wordt opgevraagd dan maken alle communicaties in de keten gebruik van een synchroon transportmechanisme. Als er betrouwbare communicatie noodzakelijk is dan maken alle communicaties in de keten gebruik van een betrouwbaar transportmechanisme.
ArchitectuurdomeinData, Application, Technology
ThemaApplicatie-integratie
KwaliteitseigenschapReliability


Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten


Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt


XL&Blogs

XL&Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en
ontwikkelingen binnen XL&Knowledge?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

XL&Links