Toepassen van referentie-architectuur

Versie door Eoord (overleg | bijdragen) op 5 nov 2019 om 10:20 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Wat is een referentie-architectuur?

Referentie-architecturen zijn herbruikbare architecturen, die gebaseerd zijn op best-practices [1]. Zij bieden een sjabloon voor het opstellen van specifieke enterprise-architecturen en oplossingsarchitecturen (‘’solution architectures’’). Het opstellen van een specifieke architectuur wordt daarmee een kwestie van het selecteren van herbruikbare principes en modellen, en het aanpassen aan de specifieke situatie. Dit zorgt voor een grote versnelling van het architectuurontwerpproces.

Wat bevat een referentie-architectuur?

Alles wat op herbruikbaar niveau kan worden gegeven voor een enterprise-architectuur of oplossingsarchitectuur. Hoog-over valt te denken aan:

  • Principes
  • Overal voorkomende bedrijfsobjecten
  • Generieke functionaliteiten
  • Wat voor systemen die functionaliteiten kunnen leveren.

Wat er precies in de ArchiXL referentie-architectuur zit, en hoe dat gemodelleerd is, kun je vinden in het Kennismodel Het ligt voor de hand dat processen en organisatie-specifieke functionaliteiten, uitgewerkt zijn in domein- of sector-architecturen.

Concreet aan de slag

Weet je al wat voor inhoud jouw architectuur moet bevatten om je organisatie verder te helpen? Je kunt de onderdelen van deze referentie-architectuur als inspiratie gebruiken.

Maak een schets van wat je kan hergebruiken uit deze referentie-architectuur, en waar je eigen invulling voor nodig hebt.

Bedenk hoe je je architectuur modelleert. De ArchiXL referentie-architectuur is geschreven conform ArchiMate. Dat maakt het makkelijker begrijpbaar en herbruikbaar. We raden je wel aan om je eigen ‘’toepassingsprofiel’’ te hanteren. Kijk naar het Kennismodel, waar ook verwijzingen naar kennismodellen van anderen staan.

De elementen uit deze architectuur kun je eenvoudig downloaden als ArchiMate-model in het AMEFF-bestandsformaat, en importeren in je eigen repository.

Heb je aanpassingen in de referentie-architectuur of vragen bij de hier gegeven uitwerking We verwelkomen je reactie! neem contact op.

Hulp

ArchiXL heeft geholpen bij het opzetten van tientallen architecturen. Van oplossingsarchitectuur, enterprise-architectuur, sectorarchitectuur en domeinarchitectuur tot nationale referentiearchitectuur. Neem contact op met ArchiXL als je wil bespreken hoe we jouw organisatie verder kunnen helpen met begeleiding, advies of uitvoering.

Meer documentatie

  1. Danny Greefhorst, Paul Grefen, Erik Saaman, Peter Bergman, Wiljo van Beek: Herbruikbare architectuur -een definitie van referentie-architectuur, Informatie, september 2009