IT lagenmodel

Versie door Dgreefhorst (Overleg | bijdragen) op 8 jan 2015 om 12:56

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Functiespecifieke applicatiesGenerieke applicatiesApplicatieplatformFysieke infrastructuurOntwikkeling, beheer en beveiligingIT-architectuur.png


Het IT lagenmodel beschrijft de lagen die kunnen worden onderscheiden in Informatie-Technologie. De belangrijkste scheiding in de architectuur is die tussen applicaties en infrastructuur. Applicaties zijn eenheden van software die voor gebruikers betekenisvolle functionaliteit bieden. Infrastructuur is de verzameling generieke voorzieningen waarop applicaties draaien.

Binnen de applicatielaag maken we onderscheid tussen business applicaties, functiespecifieke applicaties en generieke applicaties. Business applicaties bevatten functionaliteit die specifiek is voor een specifieke sector of organisatie. Functiespecifieke applicaties zijn voor bepaalde gebruikersgroepen (bedrijfsfuncties), zoals bijvoorbeeld een personeelssysteem of een financieel systeem. Generieke applicaties zijn (in potentie) voor iedereen in de organisatie relevant.

Binnen de technische infrastructuur is er ook een duidelijke tweedeling, namelijk tussen het applicatieplatform en de fysieke infrastructuur. Het applicatieplatform is de verzameling van functionaliteiten die (direct) gebruikt wordt door applicaties. Dit wordt ook wel "middleware" genoemd en is grotendeels gelijk aan de diensten die je kunt verwachten van een Platform as a Service (PaaS). Eronder ligt de fysieke infrastructuur die grotendeels overeenkomt met diensten die je kunt afnemen van een Infrastructure as a Service (IaaS). Deze biedt de meest generieke services op basis waarvan het platform en applicaties zijn gebaseerd.

Naast het onderscheid tussen applicaties en technische infrastructuur zijn er nog drie algemene aandachtsgebieden, die in veel architectuurraamwerken ook als orthogonale dimensies worden benoemd: ontwikkeling, beheer en (informatie)beveiliging. In de architectuur zijn deze lagen benoemd, maar beperkt tot de (software)functionaliteiten die in deze lagen worden geboden. Het betreft software voor het ontwikkelen van applicaties, beheren van applicaties en beveiligen van applicaties. Het gaat dus niet om de organisatie en de processen die voor deze aandachtsgebieden noodzakelijk zijn.

XL&Blogs

XL&Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en
ontwikkelingen binnen XL&Knowledge?

XL&Links