--

Standaard infrastructuur

Principe.png
Een principe is een normatieve eigenschap van alle systemen in een gegeven situatie of van de wijze waarop die systemen worden gerealiseerd.

Eigenschappen

CategoriePrincipe
StatementDe infrastructuur is gestandaardiseerd
MotivatieTekstEen standaard infrastructuur is goedkoper doordat er schaalvoordeel te halen is en voorzieningen maar beperkt (liefst eenmalig) aanwezig zijn. In een gestandaardiseerde omgeving kan worden geïnvesteerd waardoor garanties kunnen worden gegeven over serviceniveau's. Hierdoor kan ook beheer veel gerichter kennis opbouwen en investeren in kwaliteitsverbetering.
ImplicatieTekstProjecten vragen alleen functionaliteit en capaciteit met een bepaald serviceniveau zodat de infrastructuur zelf zo efficiënt mogelijk kan worden ingericht. De IT-infrastructuur is voorgesorteerd op alle realistische vragen van afnemers. Een vraag van een specifieke afnemer leidt niet tot een nieuwe infrastructuurservice. Voor alle infrastructuurservices worden technologiekeuzen gemaakt, waarbij voldoende vrijheid blijft voor het selecteren van (standaard) applicaties die gebruik maken van de infrastructuur. Bij aanbestedingen van IT-systemen wordt ondersteuning voor de gekozen technologie zoveel mogelijk als knock-out criterium meegenomen. Er wordt slechts één versie van technologie ondersteund; applicaties die gebruik maken van een oudere versie worden gemigreerd naar nieuwere versies die gebruik maken van de nieuwe versie van de technologie.
ArchitectuurdomeinTechnology
KwaliteitseigenschapReliability, Maintainability


Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten


Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt


XL&Blogs

XL&Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en
ontwikkelingen binnen XL&Knowledge?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

XL&Links