--

Kennis is expliciet

Principe.png
Een principe is een normatieve eigenschap van alle systemen in een gegeven situatie of van de wijze waarop die systemen worden gerealiseerd.

Eigenschappen

CategoriePrincipe
StatementBelangrijke kennis is vastgelegd en laagdrempelig beschikbaar
MotivatieTekstBelangrijke kennis moet worden gedeeld en hiervoor is het noodzakelijk dat deze expliciet is gemaakt. Het maakt de organisatie en processen onafhankelijker van individuele medewerkers, waardoor de kans op fouten wordt geminimaliseerd, de continuïteit kan worden gegarandeerd en ook eenvoudiger kan worden opgeschaald. Er kunnen minder specialistische medewerkers worden ingezet op bedrijfsprocessen en delen deze kunnen ook eenvoudiger worden geautomatiseerd.
ImplicatieTekstDe belangrijkste kennis in de organisatie is expliciet gemaakt in een kennismodel. Er is een kennisbank ingericht waarin dit kennismodel is vastgelegd en waarin de kennis zelf is vastgelegd. De kennisbank wordt laagdrempelig beschikbaar gesteld aan alle relevante medewerkers. Medewerkers worden gestimuleerd om de kennisbank te verrijken. Kennis die volledig is uitgekristalliseerd wordt vastgelegd in een geautomatiseerd kennissysteem die de resulterende kennisregels geautomatiseerd kan toepassen.
ArchitectuurdomeinData
ThemaGegevensbeheer
KwaliteitseigenschapReliability, Usability, Efficiency, Maintainability


Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Kennis is explicietIs gerelateerd aan


Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt


XL&Blogs

XL&Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en
ontwikkelingen binnen XL&Knowledge?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

XL&Links