--

Inzet provisioningsysteem

Principe.png
Een principe is een normatieve eigenschap van alle systemen in een gegeven situatie of van de wijze waarop die systemen worden gerealiseerd.

Eigenschappen

CategoriePrincipe
StatementAutoritatieve bronnen en doelsystemen worden zoveel mogelijk aangesloten middels een provisioningsysteem en bijbehorende connectoren
MotivatieTekstEen provisioningsysteem is gespecialiseerd in het synchroniseren van identiteit-, account- en autorisatiegegevens en biedt hiertoe specifieke functionaliteit. Een geautomatiseerde uitwisseling via een provisioningsysteem voorkomt handmatige acties die inefficiënt en foutgevoelig zijn.
ImplicatieTekstAls het provisioningsysteem een standaard koppelvlak heeft met een specifiek bron- of doelsysteem dan wordt deze hier rechtstreeks aan gekoppeld. Als er standaard connectoren zijn die worden geleverd bij het provisioningsysteem en die nodig zijn voor het koppelen met een specifiek bron- of doelsysteem dan wordt daar gebruik van gemaakt. Als er geen standaard koppelvlak of connector vanuit het provisioningsysteem beschikbaar is voor het koppelen met een specifieke bron- of doelsysteem, dan wordt middels standaard applicatie-integratie middleware (Enterprise Service Bus eventueel in combinatie met Business Process Management systeem) een connector gerealiseerd op het provisioningsysteem. Alleen als er slechts een heel beperkt aantal gebruikers van een specifiek doelsysteem bestaat is handmatige provisioning gerechtvaardigd.
ArchitectuurdomeinApplication, Technology
ThemaIdentity- en accessmanagement
KwaliteitseigenschapFunctionality, Maintainability


Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten


Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt


XL&Blogs

XL&Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en
ontwikkelingen binnen XL&Knowledge?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

XL&Links