--

Hergebruik gegevens

Principe.png
Een principe is een normatieve eigenschap van alle systemen in een gegeven situatie of van de wijze waarop die systemen worden gerealiseerd.

Eigenschappen

CategoriePrincipe
StatementGegevens worden hergebruikt
MotivatieTekstGegevens zijn de basis voor processen en moeten gewoon beschikbaar zijn met een voldoende kwaliteitsniveau. Door gegevens op één plaats te beheren wordt het delen ervan veel eenvoudiger en worden mogelijke inconsistenties voorkomen. Binnen de Nederlandse overheid is afgesproken dat burgers niet wordt gevraagd om gegevens waar de overheid zelf al over beschikt.
ImplicatieTekstKlanten wordt niet gevraagd naar gegevens die de organisatie zelf al beschikbaar heeft of die eenvoudig toegankelijk zijn voor de organisatie. Reeds bekende gegevens worden vooringevuld in formulieren, waarbij klanten de mogelijkheid krijgen om aan te geven of deze gegevens kloppen. Er zijn kernregistraties ingericht voor gegevens die breed binnen de organisatie worden gebruikt. Er zijn duidelijke afspraken over gegevens die worden uitgewisseld met anderen en de standaarden die daarbij gehanteerd worden. Vermeende onjuistheden in gegevens worden teruggemeld aan de bronhouder van de gegevens. Iedere gegevensverzameling heeft een eigenaar die verantwoordelijk is voor beschikbaarheid, integriteit, vertrouwelijkheid, volledigheid en kwaliteit. Voor alle soorten gegevens is bekend welke applicatie deze gegevens beheert en daarmee de bron is voor afnemers. Gegevens zijn uniek identificeerbaar en voorzien van relevante contextinformatie en metadata. Verwijzen naar gegevens heeft de voorkeur boven kopiëren.
ArchitectuurdomeinData
ThemaGegevensbeheer
KwaliteitseigenschapFunctionality, Usability, Efficiency, Maintainability


Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten


Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt


XL&Blogs

XL&Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en
ontwikkelingen binnen XL&Knowledge?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

XL&Links