--

Eigenaarschap gegevens

Principe.png
Een principe is een normatieve eigenschap van alle systemen in een gegeven situatie of van de wijze waarop die systemen worden gerealiseerd.

Eigenschappen

CategoriePrincipe
StatementGegevens hebben een eigenaar
MotivatieTekstGegevens zijn een belangrijke asset; zonder gegevens geen processen. Zonder een duidelijke eigenaar is het niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de kwaliteit en beschikbaarheid van gegevens, wie over wijzigingen besluit en wie er voor betaalt. Er is een eindverantwoordelijke noodzakelijk om verschillende rollen te coördineren.
ImplicatieTekstGegevens hebben een duidelijke eigenaar toegewezen. De eigenaar is eindverantwoordelijk voor het bewaken van de kwaliteit van het gegeven en het inrichten van processen om deze kwaliteit te bewaken. De eigenaar bewaakt dat beschikbaar zijn voor de processen en dat daarvoor duidelijke bronadministraties zijn aangewezen. De eigenaar benoemt data stewards die het gegevensmodel en de integriteits-regels beheren. De eigenaar bepaalt de bewaartermijn van gegevens (op basis van ondermeer wet- en regelgeving). De eigenaar bepaalt de risicoclassificatie/rubricering van gegevens.
ArchitectuurdomeinData
ThemaGegevensbeheer, Governance
KwaliteitseigenschapFunctionality, Reliability, Maintainability


Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten


Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt


XL&Blogs

XL&Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en
ontwikkelingen binnen XL&Knowledge?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

XL&Links