--

Beslisondersteuning

Dit is de goedgekeurde versie van deze pagina. Er is geen nieuwere versie.
Applicatieservice.png
Een applicatieservice is een service die geautomatiseerd gedrag blootstelt aan de omgeving.

Eigenschappen

CategorieApplicatieservice
BeschrijvingHet ondersteunen van het nemen van beslissingen bij het oplossen van complexe problemen.
Externe informatiehttp://nl.wikipedia.org/wiki/Decision_support_system


Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
BeslisondersteuningSpecialiseert


Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Decision support systeemRealiseertBeslisondersteuning


Een Beslissingsondersteunend systeem of Decision support system (DSS), is een computergestuurde technologische oplossingen die ingezet wordt ter ondersteuning van het nemen van beslissingen bij het oplossen van complexe problemen. Voor bijvoorbeeld managers bij het nemen van complexe, niet-routine beslissingen. Decision support systems worden vooral gebruikt op het niveau van het middenmanagement. Ook in de geneeskunde wordt onderzoek gedaan naar decision support systems, en er is een medisch vakgebied dat zich met dergelijke problemen bezighoudt, de medische besliskunde.

Er zijn vele manieren om een dergelijk systeem op te zetten. Veel programma's maken gebruik van besliskundige analyse technieken waarin aan alle mogelijke uitkomsten van een beslissing scores voor de gewenstheid ervan (utility value) en een kans van optreden (probability) worden toegekend. Voor complexere situaties wordt vaak gebruikgemaakt van Markovmodellering. Een bekend programma uit de medische hoek is het programma "Decision Maker".

In het algemeen worden met "Decision support systems" drie soorten analyses uitgevoerd: gevoeligheidsanalyses (onder welke omstandigheden slaat een beslissing om, waar liggen de grenzen), what-if (wat als) analyses en goal-seeking (doel zoekende) analyses.

Enkele DSS-methodologieën zijn mathematische modellering, simulatie, query's, Online analytical processing (OLAP) en datamining.

(bron: WikiPedia)

XL&Blogs

XL&Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en
ontwikkelingen binnen XL&Knowledge?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

XL&Links